Guitars the museum- pappa och Samuels 40 åriga strävan, blev en fantastisk gåva till världen

 
 
40 år har gått om inte mer.
40 år sedan min pappa och hans tvillingbror satt och lyssnade på radion hemma i Vännäsby.
" Det sköljde över oss som en våg, vi blev helt knockade"
Det tvillingarna beskriver är första gången de fick uppleva ljudet av en elektrisk gitarr. Genomslagskraften från den tjutande gitarren blev så stor och mäktig att det inte gick att likna vid någon tidigare upplevelse.
Där och då i den lilla byn utanför Umeå väcktes den passion och kämparglöd som kom att få dem viga sina liv till dessa instrument.
Drivkraften blev att hitta det där omtalade perfekta ljudet, som skapat grunden till den musik unga och gamla, kvinnor och män, gitarrister och kontorister lyssnar på än idag. 
 
40 år senare skulle de ha lyckats föra sitt livs kamp till ägandet av mer än 400 av de absolut viktigaste och mest inflytelserika elgitarrerna i musikens historia. Något de inte äns själva hade kunnat förutspå.
 
Gitarrerna i samlingen är tillverkade i extremt få exemplar. Det kan handla om sex stycken av en modell, två eller till och med den ända av någon annan! Dessutom kommer de allihop från 50- och 60- talets Amerika. De första elgitarrerna som uppfanns.
De är tillverkade av träslag som inte går att handla med längre. Gamla och fantastiska träslag som återger en ton som inte kan återskapas i nya instrument. Därav är de också åtrådda av musiker världen över. 
Det betyder således att det inte skulle spela någon roll om du var miljonär. Du skulle ändå inte hitta någon att köpa. Dessa gitarrer går inte att få tag på idag, det finns nästan inga kvar. 
Här finns gitarrer som alltid varit eftertraktade av stora artister som Eric Clapton, Jimi Hendrix, Chuck Berry ja listan kan göras en mil lång.
Det är heller inte säkert att alla gitarrer på museet har tillhört någon artist över huvud taget. Faktum är det det i tvillingarnas samling hänger gitarrer som i vissa fall varit ouppnåeliga även för de stora namnen. Som inte äns sådana storheter lyckats hitta åt trots helt andra förutsättningar.
 
På grund av rädsla har detta enorma kulturarv legat undangömt för omvärlden i 40 år, likt en nedgrävd skatt. Dock har bröderna själva flitigt använt sina kronjuveler, vilket de i deras mening är gjorda för. 
" Ingen har tidigare förstått vilka gitarrer vi egentligen haft med oss på spelningar, men nu blir det svårare" Säger de med ett skratt.
 
Att Umeå av alla platser på jorden fått chansen att ta del av detta världsomfattande besöksmål är fantastiskt för staden. 
Hit lockas människor från världens alla hörn för att bevittna, uppleva och lyssna till denna historia. 
Den tidigare begravda skatten som kan beskådas på Guitars the museum i Umeå, är något som inte finns att se på någon. annan. plats i.världen.
 
Jag har nu levt i 32 år och jag har lånat ut min pappa under större delen av denna tid. Jag har sett glöden i hans ögon. Hur han och Samuel slitit och arbetat för att själva skapa något från ingenting. Jag vet vilket detektivarbete som ligger bakom och hur mycket tid och själ de lagt ner. Hur de aldrig gett upp sin dröm. 
Det ska jag tala om för er, är något jag kommer att kämpa för att kunna föra vidare.
 
Äntligen finns något i Umeå som berör så många olika människor. Något genuint som inte skulle kunna skapas ur annan kraft än ren kärlek.
 
Tack Michael och Samuel Åhden som aldrig krävt något av någon, aldrig suttit på höga hästar eller utgett sig att vara förmer, som alltid behandlar alla med godhet och respekt. Tack för att jag fått växa upp med dessa värderingar!
Kärnan i vår familj och själen som andas i museet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: